Micro-credential | Loopbaanplanning en -ontwikkeling
Beschrijving
Loopbaanontwikkeling en beroepsoriëntering nemen in de brede samenleving voor al wie aan de slag is een steeds prominentere plaats in. Actuele trends, recente crisissen en noden stellen de arbeidsmarkt en het individu voor de meest uiteenlopende uitdagingen. Op zoek naar antwoorden op vragen rond loopbaanpaden en transitie, groeiprocessen, jobinvulling, talent management?
Dan is deze micro-credential iets voor jou!
In de micro-credential Loopbaanplanning en -ontwikkeling komen de volgende onderwerpen aan bod:
- Traditionele en recente theorievorming rond de verschillende fasen in de ontwikkeling van individuele loopbanen (beroepskeuze, loopbaantransities en vooruitgang, loopbaansucces, employability);
- Loopbaanvraagstukken analyseren, diagnoses stellen, mogelijke interventies voorstellen en presenteren;
- Human capital vertalen naar individuele talenten en deze linken aan de noden van de arbeidsmarkt;
- De verschillende tools die de loopbaanmanager kan aanwenden bij het oplossen van individuele en hedendaagse loopbaanvraagstukken (oriëntering, outplacement, loopbaancoaching, eindeloopbaanvraagstukken);
- Assessment- en rapporteringsvaardigheden in de context van loopbaanplanning en coaching.
Na de opleiding kan je of heb je
- Theoretische concepten rond loopbaanontwikkeling en planning relateren, kaderen en de implicaties ervan duiden;
- Kennis over de recente ontwikkelingen in het vakgebied;
- Kiezen uit een veelheid aan interventiemethoden en –technieken;
- Loopbaanvraagstukken analyseren en gepaste diagnose- en interventiemethoden ontwerpen en ontwikkelen;
- Reflecteren over de interactie tussen de psychologie en beleidsvraagstukken.
Programma
Praktisch
De lessen voor de micro-credential Loopbaanplanning en -ontwikkeling worden georganiseerd samen met de reguliere (opleiding en) studenten van de Master of Science in de psychologie (afstudeerrichting bedrijfspsychologie en personeelsbeleid) en de Educatieve Master of Science in de gedragswetenschappen (afstudeerrichting psychologie).
De hoorcolleges worden intensief en in een korte tijdsspanne georganiseerd, namelijk tussen eind maart en midden mei. Standaard worden de hoorcolleges opgenomen (tenzij een gastspreker hiervan afziet) zodat studenten de les op een ander en zelf gekozen moment kunnen herbekijken.
Wanneer deze hoorcolleges doorgaan, wordt in de loop van het academiejaar gecommuniceerd.
De micro-credential plant ook een werkcollege van een halve dag waarvoor men zich in een specifieke groep voor een specifieke datum en tijdstip kan inschrijven.
LET OP: vanaf 2025 komt deze opleiding niet langer in aanmerking voor tussenkomst KMO-portefeuille. Dit werd beslist door VLAIO in de Vlaamse Overheid.
Voor wie
- Interesse in loopbaanplanning en -ontwikkeling
- Academisch of professioneel bachelordiploma
- Kennis van het Nederlands
Onderwijstaal
- Nederlands
Evaluatie
- Niet-periodegebonden evaluatie: de student maakt een individueel werkstuk waarbij hij/zij de loopbaan van een persoon analyseert, concepten uit het theoretisch luik toepast, en hierover rapporteert. Aanvullend is een individuele opdracht voorzien die gekoppeld is aan de gastcolleges.
- Er is geen periodegebonden evaluatie, dit betekent dat er geen schriftelijk examen is tijdens de examenperiode.
- De eindscore op 20 wordt als volgt samengesteld:
- Individueel werkstuk rond een casus: 10 punten
- Individuele opdracht gekoppeld aan gastcolleges: 10 punten
Opmerkingen
- In de lessen wordt er steeds vertrokken vanuit praktijkcases, waardoor deze micro-credential ook de kans biedt om in te zetten op het oefenen van assessment- en rapporteringsvaardigheden in de context van loopbaanplanning en coaching. Bovendien delen gastsprekers met ruime expertise hun kennis en ervaring in interactie met de studenten. Door de praktijkgerichte insteek is deze micro-credential uitermate relevant voor de dagelijkse professionele praktijk en al wie werkzaam is in het bredere HR-werkveld.
- Idealiter is de deelnemer ingeschreven ten laatste bij de start van de eerste les.